4 april 2013. Vorige week schreef ik dat dit Windbericht zou gaan over de effecten van windenergie op de elektriciteitsvoorziening. Echter, afgelopen vrijdag kwam de Structuurvisie Wind op Land (SWOL) van het …Rijk uit. Vanwege de actualiteit daarvan, ook voor Fryslân, laat ik die voorgaan. En, excuus, in Windbericht 6 schreef ik dat het windpark bij Urk 880.000 miljoen (= 880 miljard) subsidie krijgt – het is “slechts” 880 miljoen.
Doel
Met SWOL wil het Kabinet: (A) een visie geven op de principes om ruimte voor windenergie op land te vinden; (B) concrete gebieden aanwijzen die geschikt zijn voor projecten groter dan 100 MW opgesteld vermogen; en (C) de taakverdeling tussen Rijk en provincies beschrijven. Dit alles opdat de Rijksdoelstelling van 6000 MW opgesteld vermogen op land in 2020 kan worden gerealiseerd. Dat is dus uitgangspunt en staat niet ter discussie.
Inhoud
Concentratie in parken, zegt het Kabinet, beperkt de effecten van windturbines op het landschap en de afwisseling van landschappen blijft zo behouden. Aldus draagt plaatsing van windturbines bij aan de belevingswaarde en ruimtelijke kwaliteit van het landschap. Meer concreet leiden deze principes, aldus de SWOL, tot de volgende soort gebieden: (1) windrijk; (2) grootschalige cultuurlandschappen; (3) haven- en industriegebieden; en (4) grote waterstaatswerken.
Vervolgens worden er 11 concrete gebieden aangewezen: Eemshaven, Delfzijl, N33 (ook Groningen), Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse haven, Goeree Overflakkee en de Krammersluizen. Alles dus boven een lijn van Goes naar Emmen. In deze gebieden kunnen parken komen groter dan 100 MW, te realiseren onder de Rijkscoördinatieregeling. Over de Afsluitdijk wordt gezegd dat “op grond van bestuurlijke afspraken” het Kabinet er voor kiest die niet aan te wijzen. Wel komt er technisch onderzoek.
In totaal zijn de genoemde gebieden goed voor 3000 MW. De rest zal gevonden moeten worden in door de provincies aan te wijzen gebieden voor kleinere projecten. Waarbij projecten in de 11 gebieden wel meetellen in de opgave die per provincie is vastgelegd; IJsselmeer Noord telt dus mee in de 525 MW aan ruimte die Fryslân moet vinden.
SWOL verwacht dat een verdrievoudiging van het opgestelde vermogen (nu 2.100 MW) zal leiden tot een verdubbeling van het aantal windturbines: nu 19.000, in 2020 dus 40.000.
Vervolg
Er liggen nog wat “vlekjes”. In totaal hebben de provincies zich verbonden aan ruimte voor 5.715 MW. Er moet dus nog ruimte komen voor 285 MW. Friesland wordt daarbij expliciet genoemd als kandidaat. Verder gaat die 6000 MW uit van 14% duurzame energie in 2020 en niet van de 16% van Rutte II. Vraag is welk deel van die extra 2% zal moeten komen uit wind op land – en waar dan.
Qua verdere procedure: SWOL wordt nu ter inzage gelegd en uiteindelijk aan de Tweede Kamer voorgelegd. Ondertussen moeten de provincies in december 2013 wel hun ruimtelijke plannen definitief hebben vastgesteld.
Volgende week: enkele persoonlijke (en dus subjectieve) kanttekeningen bij de SWOL.
Albert Koers
Comité Hou Friesland Mooi