Gering aandeel zonnestroom op totaal verbruik

 

DEN HAAG – Slechts een duizendste van alle stroom die in Nederland wordt gebruikt, wordt geleverd door zonnestroom, oftewel zonnestraling die is omgezet in elektriciteit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2011, zo publiceerde het CBS onlangs, was zonnestroom goed voor 0,09 procent van het totale elektriciteitsgebruik in Nederland. Dat totaal ligt op ruim 110 miljard kilowattuur. De totale productie van zonnestroom ligt op zo'n 100 miljoen kilowattuur. Dat is anderzijds bijna 8 keer zo veel als in 2001.

 

Het overgrote deel van de stroom die dankzij de zon wordt opgewekt in Nederland, is geen eigendom van een energiebedrijf. Liefst 91 van de 100 kilowattuur komt wel terecht op het elektriciteitsnet, maar is eigendom van bijvoorbeeld particulieren. De energiebedrijven produceren 8 kilowattuur aan zonnestroom.

Ondanks het geringe aandeel in de Nederlandse stroomvoorziening, is de totale omzet van de zonnepanelenbranche in 2010 uitgekomen op een kleine 491 miljoen euro. Dat komt voor een goed deel op het conto van de export: er werden in dat jaar bijna 6 keer zoveel panelen geëxporteerd als dat er werden geleverd aan de installateurs en particulieren in eigen land. In 2010 werkten er 622 mensen fulltime in de sector.

Bron: www.telegraaf.nl