Spanje en Duitsland, twee landen die een voortrekkersrol speelden in de 'groene-energierevolutie', gaan de verdere massale subsidiëring ervan stopzetten. Volgens de Wall Street Journal willen beide landen de elektriciteitsfacturen van de consumenten laten dalen. Subsidies werden gefinancierd door middel van hogere energieprijzen en milieubelastingen, die door de consumenten werden betaald. Omdat grote bedrijven vrijgesteld werden van milieubelastingen, werd de factuur voor de gewone consument almaar duurder.
Hoewel de groene energiesector almaar groeide, stapelden de verliezen zich op. In januari werd de milieutoeslag, die in Duitsland 14% van de elektriciteitsprijs bedraagt, daarom bijna verdubbeld. De Duitse consument moet voor die groene energie onderhand een toeslag betalen die meer dan de helft bedraagt dan de totale kWh prijs die Amerikanen betalen. Consumenten die graag een bijdrage leverden aan deze groene revolutie toen alles nog goed ging in de EU, hebben er nu de buik van vol.
Beide landen komen nu tot de conclusie dat het veel te veel kost en veel te weinig oplevert. Financieel en economisch konden deze alternatieve energiebronnen enkel overleven dankzij miljardensubsidies. Specialisten vrezen nu voor een algehele instorting van de groene energiesector in Europa.
Alternatieven zijn niet direct voor handen want in crisistijden vinden steeds meer politici het – onder druk van het kiesvee – onverantwoord gigantische sommen belastinggeld te blijven pompen in een zwaar verliesgevende sector. Vraag is nu wie na Spanje en Duitsland het volgende EU-land wordt dat een triest einde voor het groene-energiesprookje in petto heeft.
Bron: express.be