De kleine lettertjes in het regeerakkoord over de energiedoelen van Nederland zorgen voor verdeeldheid tussen coalitiepartners VVD en PvdA. Vanavond komt het onderwerp aan bod in de Tweede Kamer.
Het kabinet wil dat in 2020 16 procent van het energieverbruik duurzaam is. Dat is een ambitieuze doelstelling, want in 2010 was dat aandeel 4 procent. Om dit te bereiken stimuleert de overheid de productie van hernieuwbare energie (windmolens, bio-energie en aardwarmte), bijvoorbeeld door de subsidieregeling SDE+ en het verplichte bijmengen van biobrandstof (10 procent in 2020) in benzine en diesel.
Maar het zijn de kleine lettertjes waar de fracties van VVD en PvdA nu over steggelen. In het regeerakkoord staat: 'In 2016 wordt de voortgang beoordeeld en over het vervolg besloten.' De regeringspartijen lezen dit elk op hun eigen manier. VVD-energiewoordvoerder René Leegte interpreteert het als volgt: 'Als dat niet reëel is, dus als het te duur wordt, dan stellen we het doel bij', zo zegt hij vandaag in de Volkskrant. Zijn PvdA-collega Jan Vos ziet dat anders. 'Aan die 16 procent wordt niet getornd. Die is afgesproken en staat vast.'
GroenLinks
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren ziet het met lede ogen aan. 'Zijn we nu de VVD- of de PvdA-versie van het regeerakkoord aan het uitvoeren?', vraagt Van Tongeren. GroenLinks gaat minister Kamp vanavond bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken vragen het behalen van de energiedoelen te garanderen.
Halsstarrig blindstaren
Ondertussen is er ook discussie over de import van duurzame energie uit het buitenland. VVD'er Leegte betoogde gisteren in een opiniestuk in de Volkskrant dat 'we onze doelen grensoverschrijdend moeten behalen'. 'Terwijl veel van mijn vakgenoten zich halsstarrig blindstaren op windmolens, en aan misplaatste borstklopperij doen, zijn er betere oplossingen. We importeren onze groene stroom uit Noorwegen, Duitsland of Spanje. Dat heet efficiëntie', aldus Leegte.
De PvdA wil geen groene energie uit het buitenland halen om de Nederlandse 16 procent te halen. 'Dat is een soort aflaat. Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid', zo zegt Jan Vos in de Volkskrant.
Windmolenparken
De PvdA wil de productie van duurzame energie in eigen land fors verhogen, bijvoorbeeld door de aanleg van windmolenparken op zee. Dat is een gevoelig onderwerp, want de huidige molens bij Egmond, op 10 kilometer van de kust, zijn te zien vanaf land. Dat riep veel verzet op. Daarom geeft Nederland de laatste jaren alleen vergunningen voor windparken die verder dan 22 kilometer van de kust liggen. Inmiddels tekent zich een meerderheid in de Tweede Kamer af die nabije molens op zee serieus overweegt.
Bron:Volkrant Online